Utredningen har genomförts av Trivector på uppdrag av projekt Mittstråket. Syftet med analysen längs Mittstråket är att visa på ett genomtänkt och väl underbyggt underlag för den strategiska utvecklingen av tågstationer längs Mittbanan och dess omland. Där ingår även förslag på framtida trafikerings- och utvecklingsmöjligheter vad gäller att koppla järnvägen till olika trafikslag längs hela Mittstråket Sundsvall - Trondheim.
WSP har på uppdrag av projekt Mittstråket tagit fram ett kunskapsunderlag där de undersökt hur en förbättrad infrastruktur i Mittstråket kan bidra till utveckling och tillväxt vad gäller sysselsättning, befolkning och bruttoregionprodukten (BRP). Rapporten visar på positiva tillväxteffekter av investeringar i infrastrukturen, men resultatet av investeringarna blir också ökat utbyte mellan städer, samhällen och landsbygd.
Enkätundersökning genomförd på stationer samt ombord på tågen sommaren 2017 längs Mittstråket, Sundsvall-Storlien.
På uppdrag av Projekt Mittstråket har Ramböll under hösten och vintern 2018-2019 genomfört en studie vars övergripande syfte är att bidra till ökad kunskap och förståelse kring godstransporter i Mittstråket. Utredningen är geografiskt fokuserad på väg- och järnvägsstråket mellan Sundsvall och Trondheim, vilket omfattar svenska och norska kommuner utmed Mittbanan/Meråkersbanan respektive E14.
Ramboll har gjort en studie av jämställdhet i Mittstråket. Studien består av intervjuer och en kvantitativ sammanställning av mått kopplade till de jämställdhetspolitiska målen.
Denna rapport är framtagen av WSP Analys & Strategi under våren 2018 och omfattar kartläggning, bedömning och tolkning av relevanta program, strategier och planer med bäring på Mittstråket. Syftet var att utreda hur dessa styrdokument påverkar Mittstråket samt att formulera förslag till den fortsatta processen.
Syftet med studien har varit att ta fram kunskapsunderlag som kan användas av ansvariga aktörer för såväl kortsiktig som långsiktig planering av kollektivtrafik
och andra åtgärder som bidrar till överflyttning av resande med bil till resande med kollektivtrafik utmed Mittstråket.
I arbetet med att möjliggöra timmestrafik med kortare restid, där det långsiktiga målet är en restid Sundsvall-Östersund under två timmar, har Trafikverket genomfört en studie för ny linjedragning på sträckan Stöde-Sundsvall.
Utredningen syftar till att klargöra förutsättningarna för regionaltågstrafik på hela eller delar av sträckan Östersund – Umeå via Sollefteå. Den viktigaste delen av arbetet har varit att klargöra hur olika trafikeringsupplägg påverkar resandeutveckling och trafikekonomi.
Studien har haft ett fokus på att belysa potentialer när det gäller godstransporter och möjligheterna att flytta över gods dels från väg till järnväg, dels från andra tvärgående stråk till Mittstråket. Dessutom har förutsättningarna för att utveckla Mittstråket till en fossilfri godstransportkorridor utretts.
Sweco har på uppdrag av projekt Mittstråket tagit fram en utvecklingsinriktning för samordnad fysisk planering enligt Boverkets ÖP-modell. Den omfattar bland annat den mer strategiska delen av översiktsplaneringen, noder och stråk lämpliga för utvecklingsinsatser, särskilt viktiga samband i regionen samt större sammanhängande områden med höga värden och mellankommunala intressen.
Som en del i arbetet med att ta fram en utvecklingsinriktning för den fysiska planeringen i Mittstråket har Sweco även utarbetat en karta med tänd- och släckbara lager.
Syftet med denna strategi är att visa hur Mittstråket ska bli en regionalt, nationellt och internationellt prioriterad transportkorridor 2030 i olika omvärlds- och närvärldsscenarier. Strategin bygger på en analys av Mittstråkets förutsättningar, potential och korridorens bidrag till samhällsutveckling.